Jóga és légzés/Női jóga

Jóga és légzés

A test nem hazudik. Elárulja, milyen fizikai és érzelmi állapotban vagyunk éppen.

A testben több energiacsatorna fut végig, a gerincoszlop mentén a farokcsonttól a fejtetői pedig hét energiaközpont található. Ha az energia áramlása akadályba ütközik, ott energetikai gócpontok alakulnak ki. Fizikai, lelki fájdalmak, balesetek, traumák sejtszinten épülnek be a szervezetünkbe. Mindannyiunk életét meghatározza, hogyan születtünk és milyen örömök vagy megrázkódtatások értek éveink során.

A test beszél, elmeséli, melyek az erős és gyenge oldalaink, hol van szüksége törődésre vagy akár kemény munkára. A különböző testhelyzetekben végzett, légzéssel egybekötött gyakorlatok, dinamikus mozgások, a saját testünkön alkalmazott simítások, nyomások, ütögetések oldják a blokkokat, beindítják a szabad energiaáramlást, segítik a testet, a lelket és a szellemet a fejlődésben.

A hét energiaközponton (csakrán) keresztül érintkezünk a külvilággal, mindegyik egy-egy életterületnek felel meg és mindegyikhez tartozik egy-egy belső elválasztású mirigy. A gyakorlatok harmonizálják az energiaközpontokat és a mirigyműködést. Lazábbak leszünk, javul a tartás, felszabadul a gerincoszlop és növekszik az energiaszint.

Az energiaszint növekedése életünk minőségi változását hozza.

 

Női jóga

Mai világunkban a ‘férfi’ energiák vannak túlsúlyban – az aktivitás, célorientáltság, keménység, kiáradás. Ezekre persze mindannyiunknak, férfiaknak és nőknek is, egyaránt szükségünk van, de mellette hiányoznak a jellemzően ‘női minőségek’: a befogadás, elfogadás, törődés, lágyság. Ha megengedjük magunknak a nőiességet, helyére kerülnek a férfi tulajdonságok is.

Az elfogadó szeretet helye elsősorban a párkapcsolat és a család.

A hagyományos közösségeket a rituálék tartották egybe. A közös rítusok transzállapotot teremtettek, amibe a csoport tagjai időről-időre beleengedték magukat. Ezt szolgálták az ünnepek, a táncok, a zene és a közös lakomák.

A párkapcsolatban az szexualitás teremti meg azt a megváltozott állapotot, ami túlmutat a mindennapok rutinján és megalapozza a biztonságot. Ha a pár között nem harmonikus a nemiség, az kihat a családra és a gyermekeket is, bár tudat alatt, de mélyen érinti.

Hogyan lehet életben tartani vagy újra felfedezni azt a frisseséget, örömet tíz, húsz, harminc év után, ami egy új kapcsolatot jellemez?

Ebben segíthet bennünket nőket, ha megsimerjük és elfogadjuk a testünket. Belakjuk és ‘testtudatossabbá’ válunk.

A gyakorlatokkal segítjük a mirigyek, elsősorban a nemi mirigyek működését. A gátgyakorlatok megerősítik a medence belső izmait, ami hatással van testi és lelki jóllétünkre, erősíti a szexuális energiát, ami felfelé haladva az egész testet jó érzésekkel és erővel tölti fel. Sugárzóvá teszi a nőket.